Chateaumaillant-Sarzay

7 mei 2012 - Sarzay, Frankrijk

Terugkijkend ben ik vandaag vier weken onderweg. Wat een tijd die voorbij gevlogen is of dat voor Nancy ook zo is blijft een vraag die ik niet stel. Vandaag zit ik in Sarzay een plaats met een enorm kasteel-citadel ik zit er recht tegenover in het restaurant. Ik slaap in een particuliere refuge opvang, toen ik aankwam dacht ik waar ben ik nu terecht gekomen. De man is boven de 75 en moet worden geholpen omdat hij duidelijk niet veel kan zien. Maar eenmaal kennisgemaakt leidt hij mij naar een groot houten chalet waar alles aanwezig is voor een pelgrim, dus niks te klagen ik maak me wel een beetje zorgen over staat van de matrassen als er maar geen wantsen zijn in het bed.
Maar ik zou terugkijken, met alle reacties van jullie liep het tot nu makkelijk blijf mij steunen. Veel is er al door mij heen gegaan, vele mensen heb ik ontmoet en ook vele verlaten. Het zijn niet altijd pelgrims ook gewone mensen onderweg of gewoon NL die hier een huis hebben. Het is elke dag weer een verrassing. Aan mijn bericht merk je dat terugkijken niet altijd makkelijk is dat komt omdat ik dat al heb vastgelegd en ik dan enkel in herhaling val.
Vandaag was weer een etappe van twee delen landelijk en over asfalt wegen, dat laatste is minder fraai. Over het landelijke, hier staan de stieren bij de koeien en geloof mij maar die hebben het naar hun zin. Op een bepaald moment zit ik te rusten bij een van de vele veldkruizen die Frankrijk telt, komt een koe net boven de haag uit mij lodderig aanstaren ik geef de koe een knipoog waarop hij zich blozend terug trekt, dat is hij niet gewend van een stier. Dat wist hij daar ik onder zijn ogen had staan urineren. Ja zo kom je de dag wel door.
Op dit moment ben ik nog een dag west waarst te gaan en dan komen de twee routes die zich in Vezelay scheidde weer tezamen en gaan we weer verder richting Limoges. Dat wordt ZZW gaan. a demain want vandaag lukte niet.

1. Natascha (zus van angelique):
    7 mei 2012
    hoi joop, iedere keer weer leuk om je verhalen te lezen en zo bij te blijven in het geen je allemaal tegenkomt en mee maakt. heel veel succes voor morgen en hopelijk een goede nacht op een fijn matras zonder wantsen. groetjes Natascha (zus van angelique)
  2. Wim en Corry:
    7 mei 2012
    Hallo Joop, een paar dagen geen tijd om te reageren. Eerst geen bericht, daarna een bridge-drive in Lokeren, waar "tandsjen bij" uit Westdorpe aan het musiceren was en gisteren naar Corry's zoon in 's Hertogenbosch. We vinden je verhalen erg leuk om te lezen evenals de reacties. Het verhaal over de 0 meridiaan kende ik nog niet. Dank voor de uitleg.
    Hier zijn ze verder gegaan met het verfraaien van de zuidelijke entree van Sas. Je was toen ook bij die bijeenkomst. Vanaf de Suikerdijk tot aan "Rosier" is er slechts 1 weggedeelte beschikbaar. Regeling met verkeerslichten, en de fietsers richting Zelzate ("Rosier""Glasfabriek""Ijzergieterij" e.d. moeten omrijden (craizy) via de Poeldijk. Vanavond vergadering van de "Stadsraad", dus we hebben weer wat te bespreken. à demain.
  3. Wil uit Den Haag:
    7 mei 2012
    We blijven je steunen Joop ook al val je in herhaling, wat trouwens niet eens opvalt. Elke dag is weer nieuw om te lezen wat je mee maakt. Nou hoop ik niet voor je dat er op een gegeven moment een koe gaat denken, dat is een lekker stukje vlees, want dan ben jij het haasje, spreekwoordelijk ;-) Ik denk dat de dagen hier net zo vlug gaan dan ben jou en Nancy 's avonds denkt tjonge alweer een knipje in de meter. Zeeuws Vlaanderen heeft nu vakantie. In Den Haag is het weer voorbij. We lezen morgen wel hoe je de nacht hebt doorgebracht, want van beestjes in je matras wordt je niet vrolijk.

Goede reis weer morgen hoop met veel zon en geen regen.
    Op naar de volgende vier weken, je gaat als een speer.
  4. Frank puylaert:
    7 mei 2012
    Vezelay claimt, dat dààr de overgang van Romaans(e bouwstijl) plaats vond in de Gotiek, neen dus! Zie wel twee aparte gedeelten, één nog romaans ( tot 1125 +/-), en een 'zaal' helemaal gotisch, ze wijzen het je wel. Van de Vlaamse "Schelde-gotiek" heeft nog geen Fransman gehoord, of dat misschien wel, maar niet geluisterd...
    De Sint Nicolaas in Gent en een kerk in Oudenaarde a.de Schelde daar, zijn DE voorbeelden van die beroemde SCHELDEGOTIEK.De basis van beide kerken van 1100/1125 is zuiver romaans, dan nà 1125 gaan ze geleidelijk over in de gotische stijl. Véél te bescheiden zijn die brave Vlamingen. Geniet van Vezelay, maar je bent nou gewaarschuwd, geniet ervan...de steenhouwers kwamen uit het h.Land, waar ze het leerden..? ! FRANK.P.
  5. Mandy:
    7 mei 2012
    He paps, geweldig om te lezen dat het je goed gaat. je neemt het mooie weer met je mee geloof ik, want hier blijft het niet echt hangen... Mama is vanmiddag even hier geweest en heeft m'n tuin wat bijgewerkt....ze heeft er koffie voor gekregen hoor, dus ik heb geen misbruik van d'r gemaakt..haha.
    Toevallig zei ze nog wel dat deze 4 weken eigenlijk best snel voorbij zijn gegaan, dus dat is voor jou vast wel een geruststelling. Het gaat goed met d'r en heeft het druk met de kleinkinderen....en mijn tuin!!!! Het is iedere keer weer geweldig om te lezen wat je allemaal meemaakt en je hoeft dus niet bang te zijn dat je in herhaling valt, want elk nieuws van jou is prima...

dikke kussen uit Sas!!!
    xxx
  6. Maurice Kindt:
    8 mei 2012
    Joop

"Soms is een weg belangrijker dan het doel."
    Dit schreef wijlen Ignace Vervaet over zijn tocht naar Santiago de Compostela in zijn boek een mooi verhaal met veel waarheden en dromen over zijn tocht.
    Wens je een goede voortzetting van je tocht naar je doel.
    Maurice